Implantologija

Zubni implantati su titanijumski šrafovi koji se stavljaju u kost bilo donje ili gornje vilice. Oni zapravo nadoknađuju koren zuba pa ih kao takve koristimo za nosače krunica, mostova ili proteza. Ovde su prikazana tri česta problema i kako oni mogu biti efikasno rešeni.

Preoperativna priprema

Preoperativna procena se vrši na osnovu kliničkog pregleda i ortopantomografskog snimka (snimka svih zuba).

Tok intervencije

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Rezom kroz desni se pristupa koštanom tkivu i posebno dizajniranim instrumentima obezbeđuje se ležiste za implantat koji se ušrafi u kost gedorom. Veličina i debljina implantata zavisi od koštanog tkiva. Posle ugradnje implantata rana na desnima se ušiva hirurškim koncem, a konci se uklanjaju posle sedam dana.
Tri meseca posle ugradnje implantata u lokalnoj anesteziji uklanja se deo desni koji prekriva implantat iznad svakog implantata posebno, a potom se uzima otisak koji se šalje u laboratoriju. U implantate se ušrafljuju metalni delovi (suprastrukture) kojima se nadomešta krunični deo zuba.
Izrađeni protetski rad (most) se cementira na postavljene suprastrukture.

Dodatne informacije

Posle ugradnje implantata postoji blagi otok tkiva i bolovi koje pacijent kontoliše primenom lekova protiv bolova i hladnim oblogama.
Posle postavljanja suprastruktura mogući su blagi bolovi i neprijatnost zbog adaptacije desni oko suprastrukture.

Nedostaju zub i njegov koren. Zubni implant i keramička krunica postaju njegova trajna zamena.

Nedostatak više zuba. Protetski most fiksiran za implantate ima optimalnu čvrstinu i stabilnost.

Totalna bezubost. Implantati pružaju potporu i stabilnost za fiksiranje cirkularnog mosta